Trollkrem

Tyttebær, fryst ned uten tilsetting av sukker, er et fint og lettvint utgangspunkt.

Dette er nok den enkleste av tradisjonsoppskriftene vi gjengir i serien om Anna fra Røros. I all sin enkelhet lyder den: Bland alle ingrediensene sammen og rør godt.

 Tyttebær kan plukkes i Røros og i alle bygdene rundt, og var vanlig matauk når høsten stundet til. Tyttebær, som lokalt kalles «tyting», er en robust bærsort som er ganske årviss, og langt fra så følsom for frostnettene som multebærene er.

Tyttebær kan fryses in natura i passe porsjoner, og tiner fort, så du raskt og enkelt kan lage syltetøy, som smaker godt til mange kjøttretter, eller som her, trollkrem, som er en enkel og velsmakende dessert.

Enkle ingredienser blir til deilig dessert.

Du trenger:

2 kopper tyttebær
1 kopp sukker
2 eggehviter
En teskje vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Hvor stor er en kopp, tenker du sikkert? Ikke så nøye, for her bruker du en del sukker og to deler tyttebær. Koppen kan være så stor du vil, er den veldig stor, sper du på med en eller flere ekstra eggehviter.

Om du benytter kjøkkenmaskin, kjør trolldeigen til den blir høy og luftig, men samtidig beholder innslag av den rene bærsmaken.

Anna vispet nok for hånd, og nøyde seg kanskje med å røre litt mindre, mens vi jukser med kjøkkenmaskin. Da kan vi kjøre så trollkremen blir myk og luftig. Kjør den likevel ikke lenger enn at du får en følelse av at det fortsatt er noen hele bær igjen i kremen. Vi startet blandingen med frosne bær, det går også helt fint, men regn med litt lengre tid, og det kan være lurt å bruke eltekroken en stund før du skifter til visp.

Selv om du brukte en ganske liten kopp til å måle opp bær og sukker, så kan det være at du sitter igjen med rester. Husk at dette er en mektig dessert.