Lammefrikasse

Den syrlige sausen og variasjon i grønnsaker skiller lammefrikasse fra fårikål.

Lammefrikasse er nå som på Anna fra Røros sin tid et godt alternativ til fårikål. Det går fint å bruke samme typen kjøtt som til fårikål. Ekstra godt blir det med oppskåret bog med bein, som gir mørt og fint resultat. I likhet med fårikål så kan man godt lage dobbel porsjon og varme opp rester dagen etter. Minst like godt som første dag. Av rotfrukter kan man bruke det som er tilgjengelig.

Du trenger
1,2 kg grytekjøtt av lam med bein (vi brukte skiver av bog)
6 dl vann
2 store eller 4 små gulrøtter
1 pastinakk
1 lite eller ½ stort blomkålhode
1 purre
2 ts rosemarin
Salt og pepper etter smak

Saus
2 ss smør
3 ss hvetemel
Kraften fra trekking av kjøttet
3 ss frisk dill
2 1⁄2 ss rømme
2 ss sitronsaft

Slik gjorde vi det:

Skiver av bog og rotgrønnsaker er utgangspunktet for et smakfullt måltid.

Legg kjøttet i en stor kjele, husk at det også skal være plass til grønnsakene. Fyll på vann og kok opp. Skummet tas ut før krydderet tas i. Smak til kraften med salt og pepper. Senk varmen så kjøttet trekker, ikke koker. La det trekke i ca. en time. Skjær opp rotfruktene/grønnsakene i passe biter og legg i kjelen. Løft på kjøttet så grønnsakene kommer ned til kraften. Trekk videre på svak varm ca. en time til.

Den siste timen trekkes kjøtt og grønnsaker sammen. Kraften brukes så til å lage sausen.

Smelt smøret i en egen kjele, bland godt med melet og jevn med kraften fra gryten med kjøtt og grønnsaker. Ha dill, sitronsaft og rømme i sausen og la den småputre i ti minutter. Slå sausen over kjøtt og grønnsaker.

Server med poteter, tyttebærsyltetøy og flatbrød.