Syltelabber

Få matretter har i samme grad som syltelabber evnen til å skille befolkningen i to. På den ene siden de som ikke tåler synet og er veldig imot, og aldri kunne tenke seg å smake den aller minste bit. På den andre siden, de som ser det som et av årets gastronomiske høydepunkt når man igjen kan sette tennene i denne delikatessen. Noe som gjerne hører adventstiden til. På Anna fra Røros sin tid spiste de syltelabber fra de slaktet grisen på høsten og fremover mot jul.

Syltelabber er en del av mattradisjonen fra da man fortsatt slaktet hjemme på gårdene og ikke noe av slaktet gikk til spille. Hodet på grisen ble for eksempel til sylte, kokt og saltet på samme måte som syltelabbene. Et tradisjonelt julepålegg som i foredlet form ikke nødvendigvis bringer tankene hen på hvor kjøttet stammer fra.

Annerledes med syltelabbene, som i all enkelhet er griseføtter, kløvd i to, trukket ved ca. 80-90 grader i lettsaltet vann i tre-fire timer, og så lagt i kald saltlake et par døgn. De serveres kalde, som de er, og kan fryses. I en periode var det vanskelig å få tak i, men nå vil man finne ferdig kokte syltelabber i de fleste matvareforretninger før jul. Det er dessuten blitt så populært at kiloprisen har økt mer enn inflasjonen for øvrig.

Vi har ikke statistisk belegg for å hevde det, men har et inntrykk av at middelaldrende og eldre menn er overrepresentert blant de som elsker syltelabber. Og retten nytes ofte i ensomhet. Om det er fordi fruen og eventuelle andre familiemedlemmer vemmes, skal være usagt. Men uansett, for de som elsker syltelabber, så er dette så enkelt å servere at selv den mest klønete på kjøkkenet burde ha store muligheter til å lykkes.

 

Dette trenger du:

2 halve syltelabber pr person (en halv er som regel for lite)
Mandelpotet
Flatbrød
Smør
Sennep
Øl og dram

Slik gjør du:

Ferdig kokte syltelabber tas ut av plastpakningen og legges på et fat, serveres kalde som de er.

Mandelpoteter kokes 12-15 minutter (avhengig av størrelse) i lettsaltet vann. Vannet slås av, og strø gjerne over gressløk. Det ser fint ut, og er alt du får av grønnsaker i dette måltidet.

Sett frem godt smør og sterk sennep.

Tradisjonen sier at det skal tas en dram for hvert bein.

Det er veldig mange bein i en syltelabb, så det kan være lurt med små drammer.