Lammeskank

Vi gjør som Anna fra Røros og tar hjem hele slakt av lam på høsten. Riktig nok får vi slaktet partert, så vi slipper den vanskeligste delen av arbeidet. Men vi får alle deler, også de som man kanskje kan være i tvil hva om man skal bruke til. Skanken følger ofte med på lammelåret når man kjøper det helt. Og steker man et helt lammelår, med bein, så blir gjerne skanken det siste man spiser. Ofte går den nok til spille. Bedre da å skjære skanken fra (kan gjøres med kjøttsag også om låret er fryst).

Skanken har godt av noen timer med damping, omtrent som pinnekjøtt. Vil man ha et brunt og gyllent utseende, kan den settes i ovnen et kvarter til slutt. Også det samme som man gjerne gjør med pinnekjøtt.

Lammeskank, som vi laget det, er enkel mat, med røtter i tradisjonene. Er man ute etter noe mer eksotisk finnes det flere oppskrifter på nettet, med bl.a. lammeskank i gryte og langstekt i ovn.

 

Du trenger (til 2 personer)

2 store eller 4 små skanker av lam

Salt og hel pepper

Tilbehør:

Kålrot
(Gulrot)
Potet
Smør
Fløte
Hvetemel
Rosenkål
Tyttebær

Slik gjorde vi det:

Lammeskank dampes, omtrent som pinnekjøtt.

Legg en metallrist eller lignende i en rommelig kjele og fyll på vann nesten til toppen av risten. Legg skankene over risten. Strø over grovt salt og hel pepper, omtrent som til fårikål.

Damp skankene som med pinnekjøtt, sørg for at kjelen ikke koker tørr. Vi lot det dampe i to og en halv time. Større skanker kan trenge litt lengre tid.

Skankene trenger to til tre timer i kjelen.

Legg skankene i langpanne eller form og brun dem femten minutter i varmluft/grill.

Kålrotstappe lages med smør, kraft fra dampingen av skankene og litt fløte. Vi bruker også en gulrot i stappen for å sette farge på den. Lag rikelig med kålrotstappe, det går gjerne mer enn man tror.

Rosenkål smaker godt til alt lam, kokes sju minutter.

Saus laget vi med smør, et par spiseskjeer hvetemel, kraft fra skankene og litt fløte. Smak til med salt og pepper.

Drikke: Vi anbefaler en kraftig rødvin.