Varianter av Røroskål

I forbindelse med at vi selv laget Røroskål, så la vi ut et innlegg i Facebook-gruppen Røros i bilder, for å høre om matretten fortsatt er vanlig på Røros, og hvilken oppskrift man bruker.

Her er noen av tilbakemeldingene vi fikk:

Roald Peter Bremseth ga oss denne oppskriften:

500 g sauerull
500 g tørket sauekjøtt
500 g suppekjøtt av storfe
500 g lettsaltet eller fersk svinebog
500 g rå medisterpølse
SUPPE:
2 liter kraft
250 g gule erter
250 g hele byggryn
250 g gulrøtter
500 g rå medisterpølse
1,5 kg mandelpoteter
1,5 kg kålrot

Tilberedning
Legg det tørkede sauekjøttet i vann i 1 1/2 døgn. Legg erter og gryn i bløt hver for seg natten over.
Del saue- og suppekjøttet i serveringsstykker. Kok opp 2 liter vann. Legg i rull og sauekjøtt, kok opp og skum. La kjøttet trekke ca 15 minutter.
Legg i suppekjøttet og la det trekke ca 10 minutter. Legg i flesket, kok opp og skum godt. La alt trekke til det er mørt. La pølsene trekke på toppen av kjøttet de siste 15 minuttene.
Ta opp alt kjøttet i en langpanne med litt kraft, dekk til med aluminiumfolie og hold kjøttet varmt.
Slå av vannet på ertene. Kok erter og gryn i suppekraften til de er møre, ca 1 time. De kan også koke sammen med kjøttet, eller i litt kraft for seg, slik at alt er ferdig samtidig.
Rens gulrøttene og skjær de i terninger. Kok de møre i litt lettsaltet vann.
Lag kjøttboller (pela) ved først å koke opp lettsaltet vann. Stikk hull på den andre medisterpølsen og klem ut små boller rett i kokevannet. La de trekke ca 5 minutter. Ha gulrøtter og kjøttboller med kokevannet i suppekjelen.
Dekk med både flat og dyp tallerken. Skjær rull og flesk i skiver, pølsene i stykker, og legg alt kjøttet fint på et fat sammen med kålrotskiver. Server suppe, kjøtt og poteter samtidig.
Hjemmelaget øl og en dram hører til.

Kaffestuggu på Røros har Røroskål på sin selskapsmeny:

Røroskål
Saltkjøtt, ferskkjøtt, grovpølse, lettsaltet flesk,
lammerull, okserull, kålrabbi og fjellmandel, serveres med røroskålsuppe
med helgryn, gule erter, gulrot og suppeboller
(Denne retten serveres to ganger)
Hjemmelaget karamellpudding.

Hilde Bergebakken:

Tror mange rørosinger lager Røroskål framdeles – jeg syr iallefall ruller hvert år både til Røroskål og som pålegg på potetlefsa til jul. Man lager vel Røroskål med alt fra 4 til 7 ulike kjøttsorter, og det handler jo om å koke sammen. Det må være rull, lettsaltet flesk, oksekjøtt og grovpølse syns jeg, men gjerne også pinnekjøtt og fårekjøtt, og lammerull for den saks skyld. Gryn er fast takst i kjøttrullsuppa – og jeg syns den er best med litt fløte i, men der brukes det ulikt. Noen bruker også erter i – men det syns jeg ødelegger. Mandelpotet og kokt kålrabi, rørt tyttebær, hjemmebakt flatbrød er godt tilbehør, og i suppa må det være litt hodekålstrimler og gulerot i tillegg til gryn. Bestandig veldig gode taffel med Røroskål – kan ikke gå feil!

 

Klara Dille:

Har det et par ganger i året, må ha kjøttrull å da i tillegg te kjøtt, flesk og pølse !

Tor Arne Røragen:

Vi bruker kålrot og gulrot attåt, så bruke vi supa som kraft/saus over hovedretten. Min mor brukte byggryn åt supa,men ikke erter.

Eli Bjørgård:

Brukes juleaften. Men i Ålen kalle vi det «kokt nii». Kålrabi, gulrot, potet, rull, grovpølse kokt i samme kjele. Tidligere kokte vi ribba sammen også, men den stekes nå i ovnen.

Chris Folde:

Svigermor Petra laget denne retten, og den ble kalt «kokt nii» oppi Hessdalen også. Kjempegod mat!

Ella Sylvia Aas Jacobsen:

Jeg lærte å lage Røroskål av min mor.
Kjøttrull, oksekjøtt, lettsaltet flesk, grov medisterpølse, litt fårekjøtt. Av den kjempegode kraften lages suppe, med gulrøtter, hodekål og purreløk, (utelot gryn). Sur/søt løksaus ble også laget av kraften. Dette serverer jeg med kålrot i skiver,mandelpotet, tyttebærsyltetøy og flatbrød. Min familie store som små elsker denne matretten! Er bosatt i Moss, men er Rørosing.

Anne Grethe Stuedal:

Kjøttrull, pølser, flesk og saltkjøtt. Suppa med gryn, timian og litt melk (ikke erter!!). Mandelpotet og kålrabi. Julaften og andre høytider.

Det ligger også noen oppskrifter på Røroskål på nettet:

Matoppskrift.no
Andreas Viestad i Dagbladet, Magasinet april 2010.
Rørosmat