Pjalt

Pjalt kan serveres påsmurt med ost eller med syltetøy.
Pjalt kan serveres påsmurt med ost eller med syltetøy.

Kjært barn har mange navn, det gjelder også i matveien. Anna fra Røros serverer pjalt til kaffen. Det kan minne om det som andre kaller for tynning, selv om den nok ikke er fullt så søt. Jan Erik kan selv huske at hans bestemor bakte tynning på den vedfyrte takka som de hadde på hjemgården. Den samme takka som ble brukt til å bake lemse (lefse som ble smurt med smør og sukker) og flatbrød.

I den daglige kosten var tynning noe man spiste i stedet for brød, med smør og ost eller annet pålegg. Pjalt var nok mer brukt som kaffebrød, med brunost eller syltetøy. Sirupen kunne nok også stå framme.

Nå er pjalt å få kjøpt ferdig fra flere produsenter i Røros-distriktet. Oppskriftene er like mange som det finnes produsenter, og alle har gjerne sine egne hemmeligheter.

I matbloggen til Rørosmeieriet gjengis denne oppskriften:

Ca 16 pjalt
5 dl tjukkmjølk
125 g Røros Smør – romtemperert
50 gr sirup
75 gr sukker
600-700 g hvetemel
1/2 ts hjortetakksalt/hornsalt
1 ts natron
1 ts bakepulver
Mel til utkjevling

Bland 600 g mel, sukker og hevemiddel. Smuldre inn smøret. Visp sirupen inn i tjukkmjølka og tilsett det tørre. Du skal ha en ganske løs deig, tilsett ev. mer mel. Sett den kaldt en stund, så den får sette seg litt.

Bruk mye mjøl.
Bruk mye mjøl.

Du skal bruke masse hvetemel både over og under leiven når du kjevler ut pjalten. Kjevle ut til ca 3 mm og stikk ut sirkler på ca 12-15 cm i diameter. Pjalten kryper sammen under steking.

Stek på takke på medium varme, ca 3 minutter på hver side. La den hvile på rist i et par timer før servering. Legg et kjøkkenhåndkle oppå når pjalten er avkjølt, så den ikke tørker ut. Server med smør og hvitost og/eller brunost.

TIPS! Pjalt er fin å fryse ned. Ta de opp og legg de utover et brett for tining, så er de serveringsklare på 20 min.

Har du ikke takke, kan du steke i vanlig panne. Da vi laget pjalt byttet vi også ut sirupen i oppskriften med honning. Det går selvsagt også an å bruke annet smør enn det som Rørosmeieriet kjerner. Og tjukkmjølk kan være vanskelig å få tak i over hele landet, så da går det helt fin å bruke annen surmjølk.

Har du ikke lyst til å bake selv, kan pjalt kjøpes ferdig fra blant annet Rørosbaker’n.