Rakfisk

Det var høytid hjemme hos Anna fra Røros da onkelen, «Mobro», kom hjem fra Femundsmarka med en butt rakørret.

Raking var en vanlig måte å konservere lettbedervelig fisk på i gamle dager, før man fikk dypfrysere. Dette var hverdagskost både på Røros og i bygdene rundt. Rakfisk gikk litt av mote da man fikk mer moderne konserveringsmetoder. Men nå er rakfisken tilbake for fullt, og er blitt noe eksklusivt som feires med egne festivaler og konkurranser. Kiloprisen sladrer også om at dette ikke lenger er billig hverdagsmat.

Fortsatt er det mange i Røros-distriktet som legger ned sin egen rakfisk. Men de fleste velger nok den enkle utveien, å kjøpe fisken ferdig vakuumpakket i butikk.

Selv foretrekker vi den fisken som er litt skarp i smaken (så får man leve med lukten man får på kjøpet). Fileter som er vakuumpakket er etter vår smak litt for milde. Det aller beste er om man kommer over en fiskehandler som selger rakfisk rett fra butt. Det blir litt mer arbeid med å rense fisken for skinn og ben, men det er absolutt verdt det.

Tilbehør til rakfisk som vi spiser det: Flatbrød, potetlefse, mandelpotet, rømme, smør, rå løk (også purre). De spesielle produktene fra Rørosmeieriet, Røros Rømme og Røros Smør, gjør seg godt sammen med rakfisk. Vi foretrekker også det litt tykkere flatbrødet, Røros Flatbrød fra Røros Baker’n.

Servert som forrett, til de som ikke er sikker på om de liker rakfisk ...
Servert som forrett, til de som ikke er sikker på om de liker rakfisk …

Det er ikke vanskelig å servere rakfisk, men det er en kunst å spise det. Kombinasjonen av fisk og tilbehør, pakket sammen på flatbrød eller i lefse, må avstemmes nøye! Smaken av fisk og tilbehør skal smelte sammen, uten at den skarpe fiskesmaken blir for dominerende.

Øl og akevitt er det man har i glassene, og rakfisk er mat som gjør at man blir sittende lenge ved bordet. Tradisjonen med såkalt rakfisklag er fortsatt sterk i Røros og distriktene rundt.

Rakfisk hører høsten og førjulstiden til. Nå kan den kjøpes og spises hele året, men noe av gleden ved rakfisk er å glede seg til sesongen!

Pinstifisk og Stensaas er lokale produsenter av rakfisk i Røros.

Vauldalen Fjellhotell som ligger øst for Røros, ved svenskegrensen, arrangerer hvert år NM i rakfisk, der det konkurreres om hvem som har den beste rakfisken, både fra villfisk og fra oppdrettsfisk.

Raking av fisk er en slags gjæring som på fint kalles fermentering. Tilsvarende prosesser brukes også bl.a. til å produsere øl, vin, eddik og sur mat, slik som sylteagurker. Ønsker du å prøve deg på å legge din egen rakfisk, finnes det flere oppskrifter på nettet. Og politikeren og humoristen Hallgrim Berg har skrevet en bok, «Rakfisk i godt lag», der han skriver utførlig om legging av rakfisk.