Svineknoke i ovn

Svineknoke er rimelig og god mat, fullt og helt i tråd med gamle tradisjoner, da mange alet opp gris hjemme på gården og ikke noe gikk til spille da grisen ble slaktet.

Rut svoren og gni inn knoken med krydder før den går i ovnen sammen med grønnsakene.
Rut svoren og gni inn knoken med krydder før den går i ovnen sammen med grønnsakene.

Nå kan knoker være litt vanskelig å få tak i, men kommer du over det, så ikke nøl med å slå til. De selges både ferske, saltet og røkt.

Vanlig tilberedning, og nok det som ble mest brukt i tidligere tider, er å trekke knokene i vann, minst 2-3 timer, sammen med rotgrønnsaker.

En annen variant er å steke på lav varme i ovn. Følg denne oppskriften.

1 saltet svineknoke (1 – 1,5 kg med ben)
4 gulrøtter
2 gule løk
1 bit kålrot
Finhakket timian
Nymalt hvit pepper
Smør

Skyll knoken i kaldt vann, rut opp svoren omtrent som med juleribbe. Gni inn timian og pepper. Legg knoken i en smurt form, kutt grønnsakene i biter og legg rundt. Legg noen tynne skiver med smør over grønnsakene.

Settes i ovn på 150 grader. Stek i ca. tre timer, til kjøttet slipper beina. Øs over av skyen som lages.

Svineknoke med mos av rotfruker er solid husmannskost.
Svineknoke med mos av rotfrukter er solid husmannskost.

Ta formen ut av ovnen. Grønnsakene kan serveres som de er eller moses til stappe, eventuelt sammen med kokte poteter. Bruk stekesky til å gi mosen riktig konsistens.

Knoken settes inn i ovnen igjen, temperaturen økes til 200 grader med varmluft og grill, for å gjøre svoren sprø. Pass på så den ikke blir brent.

Skyen kan servers ved siden av som saus, eventuelt kan det lages saus av sky, fløte og revet pepperrot som kokes til tykk saus.

Alternativt følge til knokene er surkål. Og som drikke passer det godt med øl, gjerne mørkt og kraftig.