Lammerull

Ferdig rull av lam, godt som pålegg til jul.

Anna fra Røros laget lammerull når de slaktet sau på høsten. Fortsatt er dette en tradisjon som holdes i hevd i Rørosdistriktet. Kjøper man hele slakt av lam, normalt oppstykket, så følger det med to såkalte slagsider som ikke kan brukes til stort annet enn lammerull.

På nettet finner man mange oppskrifter på lammerull, og det er også mulig å lage rull der man blander i storfekjøtt.

Lammerull kan brukes på flere vis. Det mest vanlig er å servere rullen i tynne skiver som pålegg, og for mange er dette noe man alltid har i julen. Det er også vanlig å servere rull som middagsmat, med rotfrukter og andre grønnsaker og en god saus.

Vi laget vår enkle variant etter denne oppskriften.

Du trenger:

2 slagsider av lam
Gelatinpulver
Pepper, rosmarin, timian og einerbær
Grovt salt
Bomullstråd og en god stor nål

 Slik gjorde vi det:

De to slagsidene renskjæres til firkanter og sys sammen med bomullstråd til et avlangt stykke. Fjern eventuelle bein og overflødig fett. Strø på gelatinpulver. Krydderet støtes sammen i morter og litt av krydderblandingen strøs på slagsiden. Avskjæret kjøres i kjøttkvern og kan eventuelt blandes med annet lammekjøtt, for eksempel fra bog. Fordel det kvernete kjøttet på lammesiden. La det være igjen litt kant der rullen skal sys sammen. Strø gelatinpulver og resten av krydderblandingen over det kvernete kjøttet. Rull kjøttet inn i slagsiden og sy rullen sammen så stramt som mulig.

Rullen pakkes inn i rikelig med grovt salt og settes kjølig, i kjeller eller kjøleskap, i tre døgn.

Om du lager flere ruller, eller ønsker å vente med å koke den ferdig, kan du fryse rullen ned rå, etter å ha skylt av saltet.

Rullen trekkes i rikelig med usaltet vann, 80-90 grader, i tre timer.

Pakk rullen inn i linhåndkle og legg den i press mellom to skjærfjøler eller lignende, 12-14 timer.

Skjær i tynne skiver og server kaldt som pålegg, med sennep.