Lettvint eplekake

Annikki med ferdig eplekake.

Det er ikke mange epletrær man trenger, før frukten kommer i overflod, så man kanskje ikke helt vet hva den skal brukes til. En fin måte å ta vare på eplehøsten, er å lage eplekake som kan deles i passe porsjoner og fryses ned.

Klimaet på Røros, der Anna bodde, var nok ikke godt nok for epletrær, og frukt var ikke like vanlig som i dag. Men noe kom sendt med jernbanen, og det hendte nok at de laget en og annen fruktkake også på den tiden.

Her er oppskriften på Annikkis lettvinte eplekake.

Du trenger:

3-4 egg
7 ss sukker
7ss smør
7 ss hvetemel
1 ts bakepulver
7 epler i skiver

Slik gjør du:

Egg og sukker piskes. Smøret smeltes og avkjøles. Blandes med mel og bakepulver til en deig som skal være ganske løs, så den kan helles over i en godt smurt og melet form. Smør formen først og dryss et tynt lag hvetemel over, før deigen kommer etter.

Eplesortten Wealthy egner seg godt til eplekake.

Eplene skrelles og deles i skiver og legges i et pent mønster i deigen. Settes i ovn i ca 20 minutter på 190-200 grader. Eplekake må ikke stekes for lenge, den skal være litt fuktig.

For å lage en større kake, i langpanne som Annikki gjorde, brukes dobbel porsjon.

Skal man lage mange kaker, eller tørke epleskiver, er en epleskreller til uvurderlig hjelp. Kjøpes for en billig penge på eksempelvis Clas Ohlson.

En epleskreller gjør det til en lek å skrelle og skive epler.