Rørosmartnan

For Anna fra Røros, som for nesten alle rørosinger, så var Rørosmartnan i februar et av årets desiderte høydepunkt. Martnan betydde liv og røre, dans og moro. Den gang som nå.

Rørosmartnan har blitt åpnet nest siste tirsdag i februar helt siden starten i 1854. De tradisjonelle handelsdagene midtvinters står nå sterkere enn noensinne, med oppimot 70.000 tilreisende hvert år. Forsatt handles det under martnan, men samtidig er de kulturelle innslagene blitt flere og viktigere.

Skinnklær er godt å ha til martnan, utendørs marked på Røros, midtvinters.
Skinnklær er godt å ha på et utendørs marked på Røros, midtvinters.

En viktig del av tradisjonen som det er blåst nytt liv i de siste tiårene er ferdafolket som kommer til Røros på martnan med hest. De kommer øst fra Sverige, sør fra nesten alle kommuner i Hedmark og vestfra. Rundt hundre ekvipasjer med hest og slede kjører inn på Malmplassen til åpningen ved middagstid tirsdag i martnasuka.

Martnan gir tilreisende en gyllen anledning til å få et blikk inn i alle de vel bevarte bakgårdene på Røros. Også der blir det handlet, det blir servert mat, det blir spilt og det blir danset.

Røros Kobberverk hadde opprinnelig monopol på handelsvirksomheten på Røros. Men det var ikke til å unngå at private kjøpmenn etablerte seg og annen handelsvirksomhet begynte å blomstre. Det meste av handelen forgikk på vinteren, det var da det var mulig å frakte varer med hest og slede til og fra Røros. Martnan (Røros marked) ble til for å organisere denne handelsvirksomheten. Så snart martnan var etablert, visste alle når de skulle reise til Røros for å bytte varer, kjøpe og selge.

Musikk og lokal matservering kan oppleves i mange av bakgårdene, her fra Apotekergården nederst i Mørkstugata.
Musikk og lokal matservering kan oppleves i mange av bakgårdene, her fra Apotekergården.

Man trodde at martnan skulle bli overflødig da jernbanen kom, men det viste seg at martnan i stedet fikk et oppsving, gjennom tilførsel av varer med Rørosbanen. Med toget kom også handelsmenn, gjøglere og nye besøkende til martnan.

Rørosmartnan er folkeliv som vanskelig kan beskrives men som må oppleves.

En av de godt bevarte tradisjonene er middagsdansen i Sangerhuset. Her danses det pols midt på blanke dagen, slik dans, lek og spell har fulgt martnan på Røros opp gjennom alle år. «Rullan går» som rørosingene sier.

Gatene fylles av handlende under martnan, her fra Kjerkgata.
Gatene fylles av handlende under martnan, her fra Kjerkgata.
Rørosmartnan for litt over hundre år siden. Foto: Digitaltmuseum/Rørosmuseet.
Rørosmartnan for litt over hundre år siden.
Foto: Iv. Olsen, Rørosmuseets arkiv.

 

Les mer om Rørosmartnan på martnans egne nettsider.