Flatbrød

Vigdis Øvergård holder tradisjonene i hevd.

Flatbrød var følge til så å si all slags mat, både til middag og kvelds, på Anna fra Røros sin tid. Og flatbrød med litt ost eller spekemat er like godt i våre dager, gjerne som et lite mellommåltid når du har lyst på noe godt.

 For å bake flatbrød på tradisjonelt vis, trenger du ei takke. Enten ei gammel vedfyrt, eller ei moderne elektrisk. Oppskriften vi gjengir her, og bildene, er hentet fra baking på hjemgården til Jan Erik, der søster Vigdis holder tradisjonene i hevd og fyrer opp i den vedfyrte takka når det skal bakes flatbrød.

Oppskriften hun bruker, står i den gamle oppskriftsboka som har gått i arv på gården.

Leiven formes med kjevle og trinse med mønster som gir flatbrødet den karakteristiske overflaten.

Er man så heldig å ha tilgang på ei takke, kan det være lurt å gå sammen med noen om å bake. Så lager man en stor porsjon, fordeler på arbeidet og har det sosialt sammen mens bakinga pågår. I gamle dager var det vanlig at kvinnfolka på to-tre nabogårder gikk sammen om å bake flatbrød, gjerne to ganger for året, vår og høst.

De færreste vil kanskje gi seg i kast med flatbrødbaking i våre dager, og da anbefaler vi at man kjøper Røros Flatbrød fra Rørosbaker’n. Det er et tykt og godt flatbrød som smaker omtrent som hjemmebakt. Det er da også takkestekt, og basert på en gammel tradisjonell oppskrift

Du trenger:

2,5 kg fint siktet rugmel
1,6 kg fint sammalt hvetemel
3-4 ts salt
3,5 – 4 liter kokende vann

Litt grovt hvetemel og byggmel til utkjevling av leivene

Slik gjør du:

Bland mel og salt godt sammen. Det kokende vannet slås over og deigen røres til en glatt og fin grøt. Bruk gjerne to kar til å røre ut deigen, det kan være tungt å arbeide med hele deigen. La deigen stå natta over. La heller deigen stå to dager enn å forsøke å bake ut samme dag. Står den ikke lenge nok, blir deigen for bløt.

Mel og salt blandes, før det kokende vannet slås i.

Passe store emner rulles ut til tynne leiver. Bruk en blanding av hvetemel og byggmel til å kjevle ut. Du trenger kjevle og helst også ei mindre trinse (rulle) med riflet mønster for å kunne gi flatbrødet den karakteristiske mønstrete overflaten. Trinsa brukes til slutt for å jevne ut kantene. Har du ikke slikt utstyr, let i bruktbutikker og på loppemarked, der dukker det gjerne opp gammelt utstyr.

Kjevling av fine leiver er en kunst der øvelse gjør mester. Ikke gi opp om leivene til å begynne med blir ujevne både i form og tykkelse.

Du må også bli kjent med varmen på takka. Flatbrød skal stekes men ikke så hardt at det blir brunt.

For å arbeide med leiven på bakstefjøla og kunne flytte den over på takka, trenger du lange bakstestikker. Det er praktisk å ha både flate og runde.

Flatbrødet oppbevares luftig og tørt så det holder seg sprøtt.

(Alle foto: Margrethe Holøyen)