Hakk

Elghakk går også under navnet østerdalshakk, men er vanlig ikke bare i Østerdalen og nordover til Røros. Varianter av dette finner man nok de fleste steder hvor det er tilgang på elgkjøtt, eller der man har holdt på tradisjoner fra den tiden man slaktet hjemme. Grovmalt kjøtt av elg og annet vilt har vært brukt på denne måten mange steder, og har man ikke viltkjøtt, kan retten godt lages med storfekjøtt.

Hakket løk, grovmalt kjøtt av vilt eller storfe, rotfrukt kuttet i terninger og godt med krydder er det man trenger.

Det er en enkel rett som gjør seg selv i en stor gryte på ovnen, og er mye brukt når det skal servers mat til mange personer i større lag. Den egnet seg også til middag sommerstid, da husmora skulle være med på slåtten, og samtidig måtte sørge for maten uten å tilbringe for mye tid ved komfyren.

Ingredienser:

500 g grovkvernet kjøtt av elg eller storfe
2 løk
5-10 poteter, avhengig av størrelse
2 gulrøtter
Grovt salt
Hel pepper
Hele einebær
Timian
2 laurbærblad
Smør og/eller olje til steking
2,5 dl kjøttbuljong eller kraft

Finhakk løken og skjær potet og gulerøtter i små terninger. Fres løken blank i smør og/eller olje og tilsett kjøttet, brun godt på god varme. Ta krydderet, så nær som laurbærbladene, i en morter og støt det godt. Tilsett til gryta. Laurbærbladene tas i hele og tas ut igjen før servering. Mengden krydder er litt smak og behag, men vi foretrekker å bruke så mye både av einebær og timian at det setter ordentlig smak.

Enkelt og velsmakende, enten man lager det med kjøtt fra vilt eller storfe.

La kjøttet bli nesten gjennomstekt sammen med løk og krydder før buljong/kraft og rotfruktene tas i.

Trekkes på lav varme til rotfruktene er møre.

Serveres med flatbrød, tyttebær og hjemmebrygget øl, om man har det.