Skjørost og rømme

Tradisjonell sommerkost har gjerne sitt opphav i melk som måtte foredles for ikke å bli ødelagt i sommervarmen.

Skjørost er enkel mat som ble mye brukt på sommeren. Det var også lettvint mat når Anna fra Røros var med på slåtten og samtidig hadde ansvaret for matlagingen.

Skjørost og Røros Rømme er økologiske produkter fra Rørosmeieriet. Sammen med spekemat, flatbrød, potet og smør blir det enkel og næringsrik mat.

Skjørost er fersk ost laget av syrnet skummet mjølk og mjølkesyrekultur. Navnet kommer av det gammelnorske ordet ”skyr” som betyr sur.

Konsistensen er som tørr cottage cheese, og den er nesten smakløs. Det er tilbehøret, med fet rømme og sukker, som setter smaken, sammen med det salte kjøttet man spiser ved siden av. Alternativt kan man bruke tjukkmjølk i stedet for rømme.

Anna fra Røros var med ute på jordet under slåttonna, det var dårlig med tid til å lage varm mat, og det var kanskje ikke så nødvendig heller, om det var varme sommerdager. Da var det enkelt å sette fram skjørost og rømme, skjære skiver av fenalår og annet tørket kjøtt, og servere ved siden av, sammen med flatbrød.

Skjørost og rømme tas på tallerken og blandes forsiktig. Strø på sukker etter smak. Spises sammen med spekemat og annet tilbehør.

Ikke så dumt i våre dager heller, all den stund man nå finner alt i butikken. Lettvint middag. Sunt er det også.

Skjørost fra Rørosmeieriet, fakta og link til flere artikler og oppskrifter.