Mat med tradisjon fra Røros

Røros har lange tradisjoner i matveien, med retter som er basert på lokale råvarer.

På Ingeborg Annas tid, tidlig på 1900-tallet, var det fortsatt vanlig med slakting hjemme på gårdene, der de hadde både sau og storfe. Noen hadde også høner, gris eller geiter.

Maten som vi lar Ingeborg Anna lage og servere, er tuftet på tradisjon, og er sånt som var vanlig i husholdet på de mindre brukene i Bergstaden. Mye av denne maten var også vanlig i et større omland, sørover i Østerdalen og nordover i Gauldalen. Men det er også retter som er typiske for Røros, og som bare finnes i andre varianter og under andre navn andre steder.

Gammelnorsk spelsau gir både unikt kjøtt, spesiell ull og vame skinn.
Gammelnorsk spelsau gir både unikt kjøtt, spesiell ull og varme skinn.

Røroskål er et eksempel på det. En rett der kjøtt av både sau og storfe trekkes sammen og serveres med erter og byggryn.

De siste årene har lokal tradisjonsmat fått et nytt oppsving, med kortreiste råvarer og produkter med tradisjon, tilpasset moderne kjøkken og livsstil.

Rørosmat er eksempel på en bedrift som samler mange lokale produsenter med en felles markedsføring. De har fordeler av stordrift, samtidig som lokalt særpreg beholdes.

Les mer:

Vi har laget egne sider med oppskrifter på en del av de tradisjonelle matrettene som vi nevner i bøkene om Anna fra Røros. Se i menyen ute til venstre.

Linker til annen informasjon:

Rørosmat
Noen av de lokale produsentene som er med i Rørosmat:
Rørosmeieriet
Galåvolden Gård
Røroskjøtt
Skinn og kjøtt av gammelnorsk spelsau

Noen av bevertnings- og overnattingsstedene på Røros som profilerer lokale mattradisjoner:

Erzscheidergaarden Hotell og Gjestegård
Vertshuset Røros
Bergstadens hotell
Røros Hotell

Turistinformasjon om Røros med omland:
Destinasjon Røros