Betasuppe

Betasuppe var selskapsmat både i bryllup og begravelser.

Anna inviterer Hjørdis og Søren til selskap i påska og serverer betasuppe. Johan vil gjerne hjelpe til, så Anna setter ham til å kutte opp rotgrønnsakene. Betasuppe har lange tradisjoner som selskapsmat, og ble brukt både i bryllup og begravelser. Ikke noe i veien for å servere det i selskap i våre dager heller, for denne retten egner seg best til å bli laget i store porsjoner.

 

I vår oppskrift har vi blandet kjøtt både av lam, gris og storfe. Man står fritt til å velge det kjøttet man foretrekker, eller hva man nå måtte ha i kjøleskap og fryser. Rotgrønnsakene kan også velges etter smak og behag, men de bør være robuste, for en slik suppekjele skal kunne stå varm ganske lenge, og også tåle å bli varmet opp igjen et par ganger.

I våre dager kan vi selvsagt dele innholdet i en stor kjele i høvelige porsjoner som fryses ned, så har man lettvint middag som bare er å varme opp.

 

Vi laget vår suppe av dette (6-8 porsjoner):

600 g oppdelt lammebog med bein

Et lite stykke pinnekjøtt

500 g blandingsfarse av svin og storfe

300-400 g potet

300-400 g kålrot

300-400 g hodekål

3 gulerøtter

150 g sellerirot

1 purre

1 stor løk

2,5 liter vann/kraft

Krydder: Salt, pepper, timian

 

Slik gjør du:

Rotgrønnsaker og forskjellige typer kjøtt blir til en kraftig og smaksrik suppe..

Lammekjøttet og det ene stykket med pinnekjøtt legges i ca. en liter av vannet, kokes opp og skummes av godt. Pinnekjøttet er med mest for å sette smak på kraften. Annet røkt kjøtt kan også brukes. Ha i godt med krydder. Kjøttet skal trekke minst en time, vi lot det stå halvannen.

Mens kjøttet trekker kan du kutte grønnsakene i passe store biter, halvannen til to centimeter blir bra.

Farsen eltes med krydder og formes til små kjøttboller som får trekke sammen med lammekjøttet den siste halvtimen.

Kjøtt og grønnsaker skal trekke sammen en halvtimes tid.

Ta ut lammekjøttet fra kraften, skjær det rent fra beinene og del i passe store biter. Legg bitene tilbake i kjelen, sammen med grønnsakene. Fyll etter med vann eller kraft, vi brukte i alt 2,5 liter, varmes opp.

Grønnsaker og kjøtt trekker sammen til alt er mørt, ikke la det koke. Da trengs en halvtime for at grønnsakene skal bli passe møre.

 

Servering:

Flatbrød og øl er naturlig følge til betasuppe. Brød med smør er også godt til suppa.