![](https://blogg.ingeborganna.no/wp-content/uploads/2019/01/Bok22_betasuppe_1_web-1024x705.jpg)
Anna inviterer Hjørdis og Søren til selskap i påska og serverer betasuppe. Johan vil gjerne hjelpe til, så Anna setter ham til å kutte opp rotgrønnsakene. Betasuppe har lange tradisjoner som selskapsmat, og ble brukt både i bryllup og begravelser. Ikke noe i veien for å servere det i selskap i våre dager heller, for denne retten egner seg best til å bli laget i store porsjoner.
I vår oppskrift har vi blandet kjøtt både av lam, gris og storfe. Man står fritt til å velge det kjøttet man foretrekker, eller hva man nå måtte ha i kjøleskap og fryser. Rotgrønnsakene kan også velges etter smak og behag, men de bør være robuste, for en slik suppekjele skal kunne stå varm ganske lenge, og også tåle å bli varmet opp igjen et par ganger.
I våre dager kan vi selvsagt dele innholdet i en stor kjele i høvelige porsjoner som fryses ned, så har man lettvint middag som bare er å varme opp.
Vi laget vår suppe av dette (6-8 porsjoner):
600 g oppdelt lammebog med bein
Et lite stykke pinnekjøtt
500 g blandingsfarse av svin og storfe
300-400 g potet
300-400 g kålrot
300-400 g hodekål
3 gulerøtter
150 g sellerirot
1 purre
1 stor løk
2,5 liter vann/kraft
Krydder: Salt, pepper, timian
Slik gjør du:
![](https://blogg.ingeborganna.no/wp-content/uploads/2019/01/Bok22_betasuppe_3_web-300x236.jpg)
Lammekjøttet og det ene stykket med pinnekjøtt legges i ca. en liter av vannet, kokes opp og skummes av godt. Pinnekjøttet er med mest for å sette smak på kraften. Annet røkt kjøtt kan også brukes. Ha i godt med krydder. Kjøttet skal trekke minst en time, vi lot det stå halvannen.
Mens kjøttet trekker kan du kutte grønnsakene i passe store biter, halvannen til to centimeter blir bra.
Farsen eltes med krydder og formes til små kjøttboller som får trekke sammen med lammekjøttet den siste halvtimen.
![](https://blogg.ingeborganna.no/wp-content/uploads/2019/01/Bok22_betasuppe_2_web-300x172.jpg)
Ta ut lammekjøttet fra kraften, skjær det rent fra beinene og del i passe store biter. Legg bitene tilbake i kjelen, sammen med grønnsakene. Fyll etter med vann eller kraft, vi brukte i alt 2,5 liter, varmes opp.
Grønnsaker og kjøtt trekker sammen til alt er mørt, ikke la det koke. Da trengs en halvtime for at grønnsakene skal bli passe møre.
Servering:
Flatbrød og øl er naturlig følge til betasuppe. Brød med smør er også godt til suppa.