Rømmegrøt og fisk

Rømmegrøt og fisk, i all enkelhet. Men du verden så godt det er.
Rømmegrøt og fisk, i all enkelhet. Men du verden så godt det er.

Blande grøt og fisk? Jo visst, det er faktisk ganske velsmakende, og veldig næringsrikt og mettende. Noe som ikke var så uvesentlig den tiden man hadde mye tungt kroppsarbeid.

Onkelen til Anna fra Røros fisket i Femunden og kom hjem med fete ørreter som var røde i kjøttet. Dette ble til et lite festmåltid. Og det var og er fortsatt vanlig kost i Røros-distriktet.

Det er heller ikke så vanskelig å lage.

Slik gjør du det (4 porsjoner):

Rømmegrøt:
5 dl Røros-rømme kokes i fem min (seterrømme går også bra)
1 dl hvetemel siktes i og røres inn, kraftig!
Kok videre på svak varme til fettet pipler frem
(Fettet som i praksis er smør, kan eventuelt skummes av)
Rør inn ytterligere 1 dl hvetemel
Spe med 5 dl melk, litt etter litt, rør godt mellom hver gang
Smak til med salt

Fisk (ca 1 kg):
Tykke skiver av ørret trekkes i lettsaltet vann til fiskekjøttet løsner fra beinet.

Servering:
Gjør det enkelt. Sett grøtkjelen på bordet og legg skivene med fisk på et fat.

Tilbehør:
Sukker, kanel og kanskje en smørklatt til grøten.
Drikke:
Øl, gjerne hjemmebrygget, (og eventuelt dram).

Spises med skje. En klatt grøt og en bit fisk sammen på skjeen. Så er det bare å nyte.

Om du ikke vil lage grøten selv:
Fjordland Rømmegrøt