Det er ikke mange epletrær man trenger, før frukten kommer i overflod, så man kanskje ikke helt vet hva den skal brukes til. En fin måte å ta vare på eplehøsten, er å lage eplekake som kan deles i passe porsjoner og fryses ned.
Klimaet på Røros, der Anna bodde, var nok ikke godt nok for epletrær, og frukt var ikke like vanlig som i dag. Men noe kom sendt med jernbanen, og det hendte nok at de laget en og annen fruktkake også på den tiden.
Her er oppskriften på Annikkis lettvinte eplekake.
Du trenger:
3-4 egg
7 ss sukker
7ss smør
7 ss hvetemel
1 ts bakepulver
7 epler i skiver
Slik gjør du:
Egg og sukker piskes. Smøret smeltes og avkjøles. Blandes med mel og bakepulver til en deig som skal være ganske løs, så den kan helles over i en godt smurt og melet form. Smør formen først og dryss et tynt lag hvetemel over, før deigen kommer etter.
Eplene skrelles og deles i skiver og legges i et pent mønster i deigen. Settes i ovn i ca 20 minutter på 190-200 grader. Eplekake må ikke stekes for lenge, den skal være litt fuktig.
For å lage en større kake, i langpanne som Annikki gjorde, brukes dobbel porsjon.
Skal man lage mange kaker, eller tørke epleskiver, er en epleskreller til uvurderlig hjelp. Kjøpes for en billig penge på eksempelvis Clas Ohlson.