Røroskål

 

Repslagaregatan 18A, Høst, november, Røroskål, tradisjonsmat fra Røros.
Røroskål servert med suppe der erter og byggryn er kokt på kraften fra kjøttet. Tilbehør er tyttebær, potet, kålrot, flatbrød, øl og dram.

Røroskål, som Anna fra Røros serverer, er også blitt kalt bryllupskål. Dette er en kjøttmiddag tatt på alvor, og da Røros Kobberverk feiret sitt 250-års jubileum, ble det servert Røroskål til ni hundre personer. I våre dager, da middagen helst skal være klar på minutter, kan dette synes som et prosjekt å gi seg i kast med. Men sannelig er det verdt det.

Hvor kålnavnet kommer fra, er ikke godt å si, for retten inneholder ikke kål. Dette handler om kjøtt i ulike varianter, kraftig suppe og potet og kålrot.

En riktig Røroskål skal inneholde inntil sju ulike sorter kjøtt av lam, storfe og svin. Kjøttet trekkes sammen. Ved siden av kommer suppen som kokes på kjøttkraften, tilsatt gule erter og hele byggryn.

Mandelpotet og kålrot kokes på vanlig vis og serveres ved siden av, sammen med flatbrød.

Historisk var det nok slik at man tok litt av det forskjellige kjøttet man hadde. Derfor kan man ikke i dag si at noe er mer riktig enn noe annet. Men kombinasjonen av ulike typer kjøtt, saltet og røkt, sammen med ferskt, gir variasjon og smak.

I oppskriften som finnes på Rørosmat sine nettsider, brukes lammerull, okserull, lettsalta sideflesk, grov kjøttpølse, ferskt kjøtt og pinnekjøtt.

Det sier seg selv at man ikke lager Røroskål i få porsjoner. Men det er mat som kan varmes opp igjen. Og det var også vanlig i gamle dager at man kokte store gryter som holdt i flere dager.

Kjøttet i gryta, så er det bare å vente 8-10 timer så er det middag.
Kjøttet i gryta, nå er det bare å vente 10 timer så er det middag.

Det er jo ikke noe i veien for å gjøre det samme i dag.

Om man ikke har de nevnte kjøttvarene i huset, så kan man godt variere med andre råvarer. Noen mener faktisk at Røroskål blir best med reinsdyrkjøtt.

Bruk heller kjøtt av lam og svin enn av storfe. Og de er ingen grunn til å koste på seg de dyre stykkene. Saueknoker er rimelig og gjør seg godt. Har du en gammel skank av et fenalår eller en skinke, så la den ende sine dager i en gryte med Røroskål. Det er viktig med noe salt og helst noe røkt, for å få smak på kraft og kjøtt.

Det aller viktigste er å ha tålmodighet. La kjøttet trekke hele dagen eller natta over, gjerne 10-12 timer.

Oppskrift, som vi gjorde det med råvarer som er enkle å skaffe:

1 lammeknoke
2 svinekoteletter
400 g grytekjøtt av storfe
1 grov medisterpølse
2 skiver røkt stekeflesk

Salt, pepper, laurbærblad, viltbuljong, gulerøtter

250 g gule erter
250 g byggryn

Slik gjør du det:

Legg erter og byggryn i bløtt, hver for seg, natten over.

Del kjøttet i passe serveringsstykker og legg det i en kjele eller gryte. Fyll med vann så det dekker. Kok opp og skum av. Ha i litt buljong, salt, laurbærblad og et par oppdelte gulerøtter. La kjøttet trekke på 80-90 grader ca ti timer.

Kjøttet kan gjøres klart på forhånd og varmes i langpanne i ovn, med litt kraft og folie over.

Slå ut vannet og bland erter og gryn. Fyll på kraft fra kjøttet. Suppen skal koke en time. Etterfyll med kjøttkraft om suppen blir for tykk.

Server suppen i egen tallerken eller bolle, og kjøttet sammen med kokte poteter, kålrot, flatbrød, tyttebær, øl og dram.

Mer informasjon om Røroskål, med alternative oppskrifter.